Superrelatie tip #1: geef complimenten!

 In Geen onderdeel van een categorie

Heel veel mensen hebben gelukkig een goede relatie. Ze zijn tevreden, doen leuke dingen samen, hebben weinig ruzie. Ze maken leuke, maar ook minder leuke zaken bespreekbaar en vertellen elkaar alles eerlijk. Super! Tóch geloof ik dat elke relatie beter kan. Wat ‘goed’ gaat, kan misschien wel ‘beter’, wat denk jij? Het is op z’n minst het proberen waard. Dus of je net een relatie bent gestart, of je bent al enige tijd samen, als jij van jouw (nu al goede) relatie een Superrelatie kunt maken, dan is dat toch geweldig!? Mijn eerste tip, om op een simpele, leuke manier je relatie een stukje te verdiepen is door het geven van…. Complimenten!

Tip #1: geef elkaar 5 complimenten per dag.

Een complimentje is al gauw gemaakt, het hoeft namelijk helemaal niet groot te zijn. Soms zijn het juist de kleine dingen, die we ‘normaal’ zijn gaan vinden, maar die juist heel bijzonder en belangrijk zijn in de relatie. Dat mag best wat vaker worden uitgesproken. Het zijn niet voor niets de dingen die goed werken, waardoor je relatie goed loopt of het gezin draaiende blijft! Heb je trouwens wel eens gezien wat het met iemands zelfvertrouwen doet als je de moeite neemt om contact te maken elkaar en uit te spreken wat jou happy maakt in het gedrag van de ander? Iemands zelfvertrouwen stijgt, dat is toch super fijn!

Wat ben jij na verloop van tijd normaal gaan vinden in wat de ander doet? Zijn het huishoudelijke acties, vind je het fijn dat je partner zorgzaam is? Of is het juist prettig voor jou dat hij/zij zorgdraagt voor een steady inkomen? Het maakt eigenlijk niet uit waar het over gaat, elk compliment is fijn om te krijgen. Het geeft de ander het gevoel dat hij/zij gezien wordt in jullie gezin of relatie, in wat de ander doet.

Hoe geef je dan dat welverdiende compliment? Het belangrijkste bij het geven van een compliment is dat je het meent, dat je oprecht bent. Zorg er daarnaast voor dat je het geven van compliment(en) op een vast, van tevoren afgesproken tijdstip doet, zodat je de tijd hebt voor elkaar. Dan hoort de ander het compliment ook beter in plaats van wanneer je het tussendoor doet. En als je dan ook nog eens 5 complimenten krijgt… super toch, daar wil je wel naar luisteren!

Let wel, sommige mensen vinden complimenten krijgen heel fijn, anderen wat minder. Kijk bij je partner of hij of zij complimenten juist in een groep wil ontvangen of liever als jullie met z’n tweeën zijn. Dit kan op ieder moment, op iedere manier. ’s Ochtends, in de avond, per whatsapp. Jij bepaalt.

Tip hierbij: plan het bijv. direct na het avondeten. Dan zitten jullie toch al samen aan de tafel of op de bank. Een bijkomend voordeel is dat de kinderen (als die er zijn) horen dat jullie elkaar waarderen. Een beter voorbeeld kun je niet zijn! Bovendien kunnen jullie je kinderen ook direct jouw complimenten geven en zij aan jou.

Tot slot, als je het compliment geeft, benoem dan ook wat je er fijn aan vond en waarom. Dat geeft de ander de kans om het volgende keer weer te doen. Voor beiden een win.

Liefs, Caty

Recent Posts

Leave a Comment

0