Stickers plakken!

 In Geen onderdeel van een categorie

Over menselijkheid in oordelen.

We zijn in het dagelijks leven zo gewend op alles en iedereen ‘stickers te plakken’. Op mensen en dingen, maar ook op situaties en gebeurtenissen. ‘Wat een domme persoon’, ‘traag’, ‘chaotisch’ of juist positief ‘wat een knappe verschijning’, ‘slimmerik’, ‘goeie vraag’, ‘mooi huis’, etc. Maar ook: ‘hey! dit hoort niet te gebeuren’, ‘dit is raar’, ’wat vreselijk zo’n aanslag’ of ‘wat een geweldige reis!’. Over alles hebben we dus een mening, en wat we met het plakken van stickers doen is in feite verdelen in goed of niet goed, positief of negatief.

Terwijl, kijk eens naar de mensen om je heen. Je partner, kinderen, vrienden, familie, collega’s. Denk je dan dat anderen dingen doen om dom, stom, chaotisch of traag gevonden te worden? Om jou te kwetsen, pijn te doen, te veroordelen, of om meer vragen op te roepen? Denk je daadwerkelijk dat zij die intentie hebben? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Sterker nog, ik weet het wel zeker.

We hebben namelijk allemaal de beste intenties. We willen toch allemaal een leuke, gezellige, liefdevolle relatie ervaren? In verbinding met elkaar, in dialoog met elkaar. Het zijn onze acties, die daar misschien niet altijd naar zijn, maar dat komt door onze stickers! ‘Dit zeg je toch niet’, ‘doet ze het weer’, ’ik had toch gezegd dat’, ‘dat is stom’, etc.

Nu wil ik je vragen om eens verder te kijken; kijk eens naar de goede bedoelingen of intenties van de ander. Vraag jezelf af wat er áchter jouw sticker zit. Doet de ander dit om jou daadwerkelijk pijn te doen? Als het antwoord ‘nee’ is, vraag jezelf af: wat zou deze persoon dán bedoelen, waarom zou hij/zij dit doen of zeggen? Wanneer je daar zelf het antwoord niet op weet, dan kun je het de persoon simpelweg vragen! ‘Kun je me uitleggen wat je daar precies mee bedoelt?’; ‘Ik krijg het plaatje niet helder, kun je dat toelichten?’, ‘Ik krijg teveel details, zou je het in 2/3 zinnen kunnen samenvatten?’.

Kijk voorbij de stickers die we plakken, en vraag jezelf af klopt mijn sticker eigenlijk wel, of zou de ander mij misschien iets anders proberen te vertellen? Als je bovenstaande gaat toepassen, kom je allicht al andere opvattingen tegen die je eerst misschien niet zag. Wat zou je kunnen winnen? Meer verbondenheid bijvoorbeeld? Wow 🙂

Veel plezier ermee!

Liefs,  Caty

Recent Posts

Leave a Comment

0