‘Egoïstisch’ in je relatie

 In Geen onderdeel van een categorie

Heb jij ook dat stemmetje in je achterhoofd, dat af en toe eens op popt om je mede te delen dat iets niet ‘zo had moeten zijn’ of ‘niet zo hoort, want…’? Schrale troost misschien, maar je bent niet de enige! In deze blog licht ik toe, waarom dit stemmetje jouw ‘ego’ is en hoe je het beste met dit stemmetje om kunt gaan.

Ego is namelijk gebaseerd op normen en waarden uit onze cultuur. Dat, wat we door de maatschappij opgelegd krijgen. Maar ook wat we in het verleden hebben meegemaakt; ons rugzakje. Jouw ‘ego’ spreekt dus op basis van jouw kennis en ervaring vanuit het verleden en wordt een illusionaire bril (of: jouw filter) waardoor jij naar je leven kijkt en oordeelt. Oordelen over hoe jouw leven eruit ‘zou moeten’ zien, over hoe anderen ‘zouden moeten’ reageren, etc.

Nu kun je je allicht voorstellen dat dit filter ons kan helpen en behoeden voor gevaar, maar dat het ons ook wel eens flink voor de gek kan houden. In relaties bijvoorbeeld. We zien iets of we horen iets, en meteen hebben we daar een gedachte bij; dit hoort wel en dit hoort niet, dit is wél goed dit is niet goed, dit is stom en dit is leuk. Met andere woorden, we vergelijken.

We vergelijken het heden met wat we weten (verleden) en vervolgens vinden we er wat van. We hebben er een oordeel (mening) over. Een mening die we vervolgens graag met andere mensen delen. Letterlijk en figuurlijk. En, even los van de manier waarop we dit doen, dit is waar wrijving ontstaat. De ander heeft namelijk andere ervaringen en kennis van het verleden, en dus allicht een andere mening.

Het meningsverschil hoeft dus niet groot te zijn, maar dit is wel waar de (relatie)prikkel begint. De prikkel die leidt tot een kleine frustratie hier en daar, maar die uiteindelijk ook tot een felle discussie of zelfs explosie kan leiden. En dan nóg zegt je ego: zie je wel ik heb gelijk! Het ego zorgt er dus in feite voor dat je blijft vasthouden aan wat je weet. Dat je, in al jouw eerlijke onschuldigheid, het standpunt van de ander niet ziet en de ander misschien zelfs bewust/onbewust gaat proberen te overtuigen van jouw gelijk. Want, ‘hey! Je hebt ook gewoon gelijk!’, aldus Ego.

En dat heb je ook! We hebben allemaal ons eigen rugzakje, filter, en dus gelijk! Maar je zult er wel samen uit moeten komen. En als je dit niet snel oplost, dan gaan dingen in de weg zitten en zal je relatie scheef gaan lopen. Dan zit je ego dus in de weg!

Zoals je ziet, vasthouden lost niets op. We zullen dus iets moeten doen met ons ego. Kun je het uitzetten?

Nee, helaas. Het is er nu eenmaal. Maar je kunt wel leren je ego te herkennen, zodat je er iets anders mee kunt doen. Je hebt dan in ieder geval de keuze: luister ik naar mijn ego, of wil ik anders reageren in deze situatie / tegen deze persoon?

Dat, anders doen, herkennen, leren omdraaien van de situatie (jouw gedachten erover) dat leer je in de Relationship Dialogue (RD). Als je dit interessant vindt of herkent, neem dan gerust eens contact op om te kijken wat deze training precies inhoudt en wat dit voor jou en jouw relatie kan betekenen.

Liefs, Caty

Ps: heb je de GRATIS stijlentest al gedaan? Met deze test hoor je welke stijl jij hanteert en hoe dit invloed heeft in jouw relaties. Dat is al stap 1… Doe ‘m snel, klik hier!

Recent Posts

Leave a Comment

0