De gelukkige relatie!

 In Geen onderdeel van een categorie

Van meningsverschil naar partnership.

In mijn vorige blog over ego werd duidelijk dat we allemaal ons eigen, intrinsieke rugzakje van kennis en ervaring hebben. Dit maakt dat we het oneens kunnen zijn met elkaar, en dat is helemaal ok! Ahum….toch? Of blijven meningsverschillen vervelend? Blijft het lastig om tot een oplossing te komen die naar tevredenheid is van alle partijen? Is het herkenbaar voor je, dat je ruzie hebt omdat je vindt dat de ander jouw standpunt moet begrijpen, maar beter nog het ermee eens zijn? Want ja, je hebt nu eenmaal een relatie samen, dus dan moet je wel op 1 lijn zitten met elkaar qua denkbeelden. Toch?

Heel simpel, dit is gewoon niet waar. We zijn puur automatisch geneigd te vinden of denken dat we moeten opgeven aan onszelf cq. concessies moeten doen in een ruzie of conflict. Dus wat gaan we doen? We gaan er tegenin. Ons standpunt is namelijk het enige standpunt dat we op dat moment zien, en vanuit ons eigen standpunt hebben we altijd gelijk. We willen dus onze eigen authenticiteit beschermen en kunnen geen concessies doen. Waar zijn we eigenlijk bang voor? Bang om geen gelijk te hebben? Bang om toe te geven? Laten we daar eens naar kijken.

In de realiteit van de feiten heb je niet het gewenste resultaat, ten gevolge van jouw acties, klopt? Wat zei ik ook alweer in blog 2 over verantwoordelijkheid? Er is er maar één verantwoordelijk voor jouw acties en dat ben jij 🙂 Dus, wat zou jij anders kunnen doen, om ook een ander resultaat te bereiken?

Een mogelijkheid die mij erg support is door te kijken naar het standpunt van de ander. Ga eens in plaats van de ander overtuigen om jouw standpunt te begrijpen, kijken naar of/hoe/wát jij zou kunnen vinden in het standpunt van de ander. Wat zou je daaruit kunnen halen voor goede argumenten? Zie je daar misschien ook iets in? En zo niet, kunnen jullie het dan OK vinden dat je het op dit punt oneens bent met elkaar, dit uitspreken naar elkaar en het daarbij laten?

Om op dit punt te komen is enige bereidheid, flexibiliteit en openheid een vereiste. Hoe je je kunt verdiepen in het standpunt van de ander om in samenwerking met elkaar -met behoud van je eigen authenticiteit en menig/standpunt- tot een overeenstemming te komen, lees je in onderstaande stappen. Want alleen dán, wanneer je bereid bent om voor het grotere geheel (de gezondheid van jouw relatie) iets ánders te doen dan je misschien van nature gewend bent, kun je samen groeien. Immers alleen daar -buiten jouw comfort zone- is groei beschikbaar! Eens?

Een aantal tips hierin:

  1. Heb je eigen standpunt helder. Wat vind ik er nou eigenlijk van?
  2. Heb het standpunt van de ander helder. Vráág ernaar wanneer je het niet helder hebt. Vraag door.
  3. Vraag de ander in een gesprek: “Wil je me jouw standpunten eens toelichten met voorbeelden”.
  4. Vind je het goed als ik mijn standpunten ook toelicht met voorbeelden?
  5. Dit is een hele gekke: zullen we eens van standpunt veranderen? Dus jij neemt mijn standpunt met mijn voorbeelden en ik die van jou. Vervolgens ga je opnieuw in gesprek vanuit het standpunt van de ander.
  6. Bekijk nu je eigen standpunt opnieuw! Wellicht zie je het nu toch iets anders, en kun je dus makkelijker tot een oplossing komen die werkt voor jullie allebei…

En je zult zien, de hele relatie zal veranderen als jij dit gaat toepassen!!

Liefs, Caty

Recent Posts

Leave a Comment

0