De 4 stappen die áltijd werken

Over hoe je een stroef lopende relatie (met je kind, partner, familielid of team) weer werkend maakt.

In mijn vorige blog schreef ik over mijn visie. Over hoe ik in alle oprechtheid voor onszelf en onze kinderen wens, dat we liefde mogen ervaren door samenwerking en inspiratie. In deze blog deel ik graag een gouden tool met je die je in jouw (zakelijke) relatie kunt gebruiken wanneer het even niet zo lekker loopt, of wanneer je ruzie hebt. Een simpel gereedschap dat je leert om even uit de situatie te stappen als het ware, en deze van een afstandje te bekijken. Want ook al doe je alles volgens het boekje, het kan nog steeds gebeuren dat je relatie nét even anders loopt dan je in gedachten had… of dat je (werk/zaken)partner anders reageert dan jij misschien verwacht had.

In welke situatie of relatie herken jij het volgende? Je doet hartstikke goed je best om de communicatie soepel te laten verlopen, maar je komt er simpelweg niet uit samen. Bijvoorbeeld: je wilt op vakantie met je gezin. Waar begint dit bij? Het kiezen van de bestemming! De één wil lekker naar de zon, de ander gaat liever kamperen in Noorwegen, en binnen de kortste keren ontstaat er wrijving of zelfs ruzie! Terwijl dat natuurlijk helemaal niet jouw bedoeling is, noch die van je partner. Of jouw collega neemt dingen van jou over, zonder dat met jou te communiceren én ziet daar ook geen kwaad in, terwijl jij aangeeft dat je dat niet wilt.

Maar ook in het dagelijks leven (denk aan: huishouden, boodschappen doen) kan het je overkomen dat er onenigheid ontstaat. Over huishoudelijke zaken die niet gedaan zijn, over een verkeerd merk dat in de supermarkt is gekocht. Of dat je collega geen koffie voor jou heeft meegenomen of juist koffie, terwijl ze toch weet dat je alleen thee drinkt.

Op het moment dat dit soort ‘kleine’ dingetjes niet wordt uitgesproken, gaat dit invloed hebben op de kwaliteit van je (werk)relatie. Is het je wel eens opgevallen dat de sfeer verandert omdat er iets niet is uitgesproken? Of juist wel, maar dan vanuit het standpunt dat er iets ‘verkeerd gaat’ in plaats van samen te kijken naar de oplossing? Ook dit brengt geen prettige sfeer.

Hierbij ontvang je de 4 stappen die áltijd werken als je spanning bemerkt, of als er irritaties zijn…

Stap 1: “Wat gebeurt er nu?”

Vraag jezelf af wat er -exact op dit moment- gebeurt. Waardoor ervaar jij spanning? Zegt de ander iets lelijks tegen jou, of jij tegen hem/haar? Iets dat je normaal gesproken niet zou zeggen? Of merk je juist dat de ander zich terug trekt, of jou gaat negeren? Of ruzie begint te zoeken? Of bot reageert? Check bij jezelf, is dit hoe ik mijn relatie wil hebben, dat we zo met elkaar omgaan? Loopt dit gesprek zoals ik had gehoopt, of loopt het anders? Deze stap dient er dus voor te zorgen dat je even afstand neemt van de situatie, letterlijk en figuurlijk.

Stap 2: “Wat doe ik, dat de ander beïnvloedt?”

Vervolgens vraag je jezelf: wat doe ik, of heb ik gedaan, wat de ander heeft getriggerd? Hoe kom ik op de ander over, wat zou de ander over mij kunnen denken, zónder dat dit míjn bedoeling is? En mocht je nu denken: ‘hoezo wat doe IK, wat doet de ANDER, daar gaat het om’ vraag je dan af: waar heb je méér invloed op, op jouw eigen gedrag of dat van de ander? Op dat van jezelf inderdaad! Vandaar dat je in deze tool kijkt naar jouw eigen gedrag, en dat waar jij wél invloed op hebt.

Stap 3: “Wat kan ík anders doen om wel het gewenste resultaat te behalen in dat gesprek of die relatie?”

Het is opnieuw belangrijk om dit bij jezelf te houden. Want nogmaals, je kunt alleen jouw eigen gedrag beïnvloeden. Dus wat kun jij doen om wel het gewenste resultaat te behalen? Misschien is ‘gewoon’ sorry zeggen voldoende, of kun je de ander vragen: ‘wat bedoel je daarmee, wil je dat wat verder uitleggen?’. Een andere optie is zelf aan te geven dat je één en ander graag verder uitlegt, bijvoorbeeld omdat je ‘het idee hebt dat je elkaar verkeerd begrijpt’.

Stap 4: En tot slot ga je daadwerkelijk over tot actie in de gewenste richting, zodat je wél het gewenste resultaat behaalt!

Is dit altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Ook ik raak soms geïrriteerd door dingen die gebeuren, of door andere mensen. Vooral in de relatie met mijn man en zoon, daar is het het moeilijkst! Waarom? Omdat we het juist bij de mensen die dichtbij ons staan extra goed willen doen. Dat geldt andersom ook; en dat wil helaas wel eens averechts werken.

Maar! Zodra je gaat oefenen met deze tool, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Op den duur komen bovenstaande vragen vanzelf naar boven, en helpen ze je om anders om te gaan met de situatie. Dat is pure winst. Dat creëert een menselijke samenleving!

Liefs,

Caty

Ps. Wil je sneller stappen maken hierin? Of heb jij het idee dat er meer in je (werk)relaties zit? Wil je wel eens weten hoe je meer plezier en partnership kunt ervaren in jouw bedrijf? Plan dan nu direct een afspraak in met mij in mijn agenda.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Recent Posts
0